onsdag 30 augusti 2017

Gurka

Vi odlar egen gurka i odlingslåda och det blir riklig skörd i år. I helgen gjorde Jens ättiksgurka och saltgurka med recept från Per Morbergs bok "Morberg lagar husmanskost".

ÄTTIKSGURKA

  • 1½ kg västeråsgurka sköljs och skrubbas ren med borste. Skär dem i 3 - 4 mm tjocka skivor
  • Lägg gurkskivor tillsammans med ½ dl gula senapsfrön, 15 sköljda svartvinbärsblad, 20 st dillkronor och ½ dl fintärnad pepparrot
  • Koka upp 1½ dl ättiksprit tillsammans med 4 dl vatten, 5 dl strösocker och 1 dl jodfritt salt.
  • Slå på den heta lagen på gurkan och sätt på locket.
  • Förvara svalt i kylen. 
  • Är ätklara efter en vecka och håller i ett par månader

SALTGURKA

  • 1 kg västeråsgurka c:a 15 st, skölj och skrubba med borste
  • Varva gurkor med 10 dillkronor, 20 svartvinbärsblad och ½ dl tärnad pepparrot i en stor och väl rengjord glasburk
  • Häll på inläggningslagen (1 l vatten, 1 dl ättikssprit, 1 dl jodfritt salt kokas och låt svalna) så den täcker. Sätt på lock och förvara svalt i kylen. Gurkorna är klara efter två veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar