fredag 25 augusti 2017

Vichyssoise eller potatis- och purjolökssoppa

Ikväll åt vi potatis- och purjolökssoppa eller vichyssoise som heter på franska. Receptet är från Per Morbergs bok "Morberg lagar husmanskost". Enkel och supergod, med egen potatis och vitlök. Persilja och gräslök som strös över soppan är också hemodlad.
400 g potatis
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
3 msk smör
8 dl grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde (Jens tar 1 dl)
salt och  vitpeppar
Potatis skalas och skärs i små tärningar, purjolöken strimlas fint. Vitlöksklyftan skalas och finhackas. Fräs ihop alltsammans i smör utan att det tar färg. Tillsätt buljong under omrörning och koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock i 30 min. Tillsätt grädden och låt sjuda ytterligare i 10 min. Mixa, smaka av med salt och peppar.
Servera och njut!
 Persilja, som verkar trivas bra i en av våra odlingslådor.
Vi har två tuvor gräslök, härligt att alltid ha tillgång till gräslök under odlingssäsongen. Fin och god timjan framför gräslöken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar