tisdag 3 oktober 2017

Päronmarmelad med olika smaker

Vi har väldigt gott om päron i år. Trädet Esperens Herre levererar ett överflöd av päron i år. Vi äter upp en del direkt men det mesta gör vi marmelad av. Jag skalar päron och sambo Jens gör resten.

PÄRONMARMELAD

  • 1 kg skalade och hackade päron
  • Färskpressad juice av 1 citron
  • 2 msk färskriven ingefära
  • 5 dl syltsocker
  • 2 tsk citronsyra
Skala och kärna ur päronen. Skär i små bitar. Lägg i en kastrull med citronjuicen. Koka upp och sjud på svag värme i 10 min utan lock.
Blanda ner ingefära och syltsocker i kastrullen, koka kraftigt i 2 minuter. Ta bort från värmen och rör i citronsyra, låt stå i 5 minuter.
Skumma av marmeladen och häll upp i väl rengjorda burkar.

Ingefära kan bytas ut mot 2 st lime som rivs och pressas. 
Man kan också smaksätta med citron och 2 msk vaniljsocker. 1 citron rivs och pressas.
Vill man i stället ha smak av konjak tillsätts 3 msk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar