lördag 9 september 2017

Kanelkryddad Plommonmarmelad

Igår hade vi en mysig och trevlig kväll hemma hos äldsta syster med man. Vi åt god mat och satt i deras uppvärmda uterum hela kvällen och regnet smattrade på taket. Vi fick med oss en massa fina plommon hem och idag har sambo Jens gjort plommonmarmelad.
KANELKRYDDAD PLOMMONMARMELAD
1 kg plommon
½ dl vatten
4 dl syltsocker
saft av 1 citron
1/4 tsk kanel
1 krm mald nejlika
Skölj plommonen, lägg dem i en gryta, häll över vattnet och koka upp under lock. Lår sjuda i 30 minuter, ta upp kärnorna med hålslev (det blir enklare om du räknar alla plommon innan du kokar dem, då vet du hur många kärnor du ska fiska upp). Rör ner socker och citronsaft. Koka upp och skumma noga, tillsätt kryddor och låt sjuda på svag värme i 40 minuter utan lock. Rör om då och då. Häll upp marmeladen i rena, varma burkar och tillslut dem väl.
Nu när vi smakat marmeladen är vi nöjda med färg och konsistens. Trots att vi minskade mängden kanel tar både kanel och kryddnejlika över, marmeladen smakar nästan lite som glögg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar