tisdag 12 januari 2021

Indisk lins-soppa

Som jag skrev i förra inlägget åt vi Daal till middag igår kväll. Daal är en indisk linsgryta. Jag har länge varit ganska skeptisk till Indisk mat. Har fösökt äta indisk mat på restaurang några gånger (för länge, länge sedan) men tyckte då att det smakade alldeles för starkt, oätbart. Den här hemlagade Daalen är underbart god, jag älskar den. Här kommer Jens recept på Daal men i stället för linsgryta är det en linssoppa. Det är ganska många ingredienser men för övrigt lättlagad. Ät och njut!
 

4 portioner 30 minuter

1 stor gul lök, hackad
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 stor morot tärnad
2 msk riven färsk ingefära
Chili efter smak
½ msk senapsfrön
½ msk korianderfrön
½ msk kumminfrön
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen gurkmeja
3 kardemummakapslar
2 dl torkade röda linser
2 stora tomater, hackade

2 buljong tärningar
salt
svartpeppar
neutral olja, till stekning

mortla hela kryddor


Gör så här:

1. Hetta upp olja i en stor kastrull. Stek lök och vitlök tills de mjuknar och precis börjar ta färg. Tillsätt ingefära och samtliga kryddor. Stek tills det börjar dofta gott, ungefär ½ minut.

2. Häll i linser, tomater och 1,2 liter vatten. Låt puttra i 10–15 minuter till linserna mjuknat. Smaka av med salt och peppar.

Till servering:
Bröd
Lime
En klick turkisk yoghurt i soppan
Valfri dryck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar